Op 6 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Op deze pagina hebben wij een aantal veel gestelde vragen met bijbehorende antwoorden voor u verzameld.
 

Vragen over stemmen

Welke verkiezingen vinden er plaats op 6 juni 2024?

Op 6 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De verkiezing van de leden van het Europees Parlement wordt eens in de 5 jaar gehouden. Er bestaat binnen Europa geen uniforme verkiezingsprocedure voor het Europees Parlement. Ook de stemming vindt niet in alle lidstaten op dezelfde dag plaats.

Waar kan ik stemmen?

Binnen welke tijden kan ik stemmen?

Op donderdag 6 juni zijn onze stembureaus geopend van 7.30 tot 21.00 uur. 

Hoe werkt stemmen bij de verkiezingen?

  • Uiterlijk 2 weken voor de verkiezing ontvangt u uw stempas.
  • Neem uw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau.
  • Op het stembureau levert u uw stempas in. Laat ook uw identiteitsbewijs zien aan het stembureaulid.
  • Op het stembureau krijgt u een stembiljet. Hierop staan alle lijsten (partijen) die meedoen aan de verkiezing. Ook staan hierop alle kandidaten op wie u kunt stemmen.
  • Het stembiljet neemt u mee in het stemhokje. De stemming is geheim. De stemhokjes in het stemlokaal staan zo, dat niemand kan zien op wie u stemt. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen in het stemhokje.
  • Met een rood potlood kleurt u het rondje in voor de naam van de persoon op wie u wilt stemmen.
  • U kunt het stembiljet ook leeg laten. Dat heet blanco stemmen.
  • Vouw het stembiljet zo op dat niemand uw keuze kan zien.
  • Hierna stopt u het stembiljet in de stembus.

Bekijk de stappen in beeld en tekst: Stemmen: hoe werkt dat? | Publicatie | Rijksoverheid.nl(externe link)

Blanco stemmen

Wilt u geen kandidaat kiezen, maar wel uw stemrecht gebruiken? Dan kunt u een blanco stem uitbrengen. U gaat dan wel naar het stemhokje, maar kiest geen kandidaat. U vult dus niets in op het stembiljet.

Uw blanco stem heeft geen invloed op de zetelverdeling. Een blanco stem of een niet-uitgebrachte stem gaat dus niet naar de grootste partij. Een blanco stem telt wel mee bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.

Verkeerd ingevuld stembiljet of vergissing

U kunt bij het stemmen één kandidaat per stembiljet kiezen door het bijbehorende vakje rood te kleuren. Als u meerdere vakjes inkleurt of iets op het stembiljet tekent of kleurt, is uw stembiljet ongeldig. Uw stem telt bij het tellen dan alleen mee voor de berekening van de opkomst. Heeft u per ongeluk uw stembiljet ongeldig gemaakt of heeft u zich vergist? Dan mag u éénmalig om een nieuw stembiljet vragen

Wat moet ik meenemen als ik ga stemmen?

U neemt mee:

  • Uw stempas;
  • Een identiteitsbewijs: dit mag zijn een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland;
  • Brengt u een volmachtstem uit? Neem dan ook de stempas en een kopie identiteitsbewijs van de volmachtgever mee.

Uw identiteitsbewijs is geldig om mee te stemmen als het op de dag van de verkiezing niet langer dan 5 jaar verlopen is.

Ik ben mijn identiteitsbewijs kwijt of het is gestolen. Wat moet ik doen?

Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen, dan kunt u zich op het stembureau melden met het door de gemeente opgestelde proces-verbaal van vermissing of diefstal en een ander document waarop uw naam is vermeld en een foto van u is afgebeeld.

Met welke identiteitsbewijzen mag ik stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U kunt een van deze identiteitsbewijzen meenemen:

  • Paspoort;
  • Identiteitskaart;
  • Rijbewijs uit Nederland;
  • Een geldig verblijfsdocument (enkel bij de waterschapsverkiezingen).

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. Voor de waterschapsverkiezingen mag u zich ook legitimeren met een vreemdelingendocument.
 

Hoeveel volmachten mag ik inleveren?

U mag, tegelijk met de eigen stem maximaal 2 volmachtstemmen uitbrengen.

Het initiatief tot het verlenen van een volmacht ligt bij de kiezer, en niet bij zijn gemachtigde. Het is verboden om volmachtstemmen te ronselen. Iemand mag ook niet een kiezer omkopen met een gift, belofte of de kiezer op een andere manier dwingen een volmacht af te geven.

Kan ik in een andere gemeente stemmen?

Ja. Een kiezer die op de dag van de verkiezingen niet in de eigen gemeente kan of wil stemmen kan een verzoek indienen om in een andere gemeente zijn stem uit te brengen. Hiervoor moet hij of zij een kiezerspas aanvragen.

Hoe kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?

Op de pagina vervangende stempas of volmacht aanvragen vindt u alle informatie betrekking tot het machtigen van kiezers.

Ik ben verhuisd. Wat nu?

Het adres waarop u op 9 oktober 2023 in de Basisregistratie personen (BRP) staat ingeschreven, is het adres waarop wij de stempas uiterlijk 8 november 2023 laten bezorgen. Verhuist u tussen  9 oktober 2023 en 22 november 2023 dan kunt u bij Post NL aangeven dat zij de voor u bestemde post doorstuurt naar uw nieuwe adres.

Let op! U kunt alleen stemmen in de gemeente waar u op 9 oktober 2023 stond ingeschreven in de BRP.

Vragen over de stempas

Wat is een stempas?

Een stempas is een bewijs dat u uw stem mag uitbrengen tijdens de verkiezingen. Om uw stem uit te kunnen brengen, laat u naast de stempas ook uw identiteitsbewijs zien.

Op de stempas staat niet voorbedrukt welk stemlokaal het dichtst bij uw woonadres ligt. Dit doen wij omdat tot op het laatste moment onzeker kan zijn of een stembureau wel open kan. Bijvoorbeeld omdat er een corona-uitbraak in het gebouw is waar wij een stembureau plaatsen. Of vanwege teveel zieken onder de stembureauleden waardoor de zitting niet door kan gaan.
 

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

Om te kunnen stemmen ontvangt u uiterlijk op 8 november 2023 een stempas. De stempas toont aan dat u mag stemmen. Zonder de stempas kunt u uw stem niet uitbrengen.

Wat moet ik doen als ik mijn stempas kwijt ben of er geen heb ontvangen?

Op de pagina vervangende stempas of volmacht vindt u alle informatie betrekking tot het aanvragen van een nieuwe of vervangende stempas.

Vragen over het stembureau

Mag mijn kind mee in het stemhokje?

In principe niet, omdat er maar één persoon tegelijk in een stemhokje mag in verband met het stemgeheim. Als duidelijk is dat van enige beïnvloeding van een kiezer absoluut geen sprake kan zijn, bijvoorbeeld een ouder met een kind van 3 jaar, kan deze kiezer toestemming hiervoor vragen aan de voorzitter van het stembureau.

Mag ik een eigen potlood meenemen naar het stembureau?

Ja, dat mag. Het potlood of de pen moet rood schrijvend zijn. In het stembureau worden ook rode stempotloden uitgedeeld.

Wat is er geregeld voor mensen met een beperking?

Algemene informatie over kiezers met een beperking vindt u in de infographic van de Rijksoverheid: wat is er voor u geregeld in het stemlokaal?(externe link)

In het stemlokaal vindt u onder andere een kandidatenlijst in grote letters en een loep met verlichting. Voor mensen in een rolstoel is er minstens één stemhokje met een verlaagd schrijfblad. 

In het stemlokaal mag een stembureaulid u uitleg geven over hoe u het stembiljet moet gebruiken. Heeft u vanwege uw lichamelijke beperking hulp nodig bij het stemmen? Dan mag er iemand met u mee in het stemhokje om u te helpen.

Extra toegankelijke stemlokalen

Op deze pagina www.waarismijnstemlokaal.nl (externe link)staat welke stemlokalen extra toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld slechtzienden of mensen in een rolstoel. 

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking 

Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen, of een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen met een visuele beperking

In alle stembureaus hangt een vergrote kandidatenlijst. Daarnaast moet in elk geval één leesloep aanwezig zijn, die de tekst op het stembiljet vergroot. Ook moet in het stemhokje goede verlichting zijn. 

Informatie over de verkiezingen in Nederlandse Gebarentaal
In de video’s via www.verkiezingentoolkit.nl vindt u informatie over de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT).