Gepubliceerd op: 13 september 2017

Lekker snel geld verdienen? Denk goed na voordat je op zo'n aanbod in gaat!

Lekker snel geld verdienen? Ga dan naar www.watzetjijophetspel.nl. Op deze pagina zie je hoe je op een makkelijke manier veel en snel geld kunt verdienen. Maar hoe verder je op de pagina door klikt, hoe duidelijker wordt welke grote risico's je daarmee loopt.

De website is namelijk onderdeel van de campagne 'Wat staat er op het spel?' die sinds twee maanden loopt. Limburg heeft te maken met bovengemiddelde drugsgerelateerde criminaliteit en wil daarom preventief actie ondernemen. Door drugshandel en drugsproductie verloederen buurten en voelen bewoners zich onveilig. Amateuristische elektrische installaties, aftappen van stroom en werken met gevaarlijke chemicali├źn veroorzaken brand- en explosiegevaar en milieuverontreiniging. Als het gaat om milieudelicten die drugsgerelateerd geregistreerd zijn dan hebben alleen al in Limburg vorig jaar 38 drugsafvaldumpingen plaatsgevonden. In hetzelfde jaar heeft de politie in Limburg maar liefst 600 hennepkwekerijen ontmanteld.

Eerste gezamenlijke preventiecampagne

Negentien Limburgse gemeenten, waaronder de gemeente Kerkrade, willen mensen bewust maken van de risico's en gevolgen van het telen en handelen in drugs. Het is voor het eerst dat in Limburg een dergelijke campagne gezamenlijk wordt gevoerd. Met de campagne willen de initiatiefnemers mensen wakker schudden. Enerzijds is de campagne gericht op mensen die overwegen om te gaan dealen of mee te werken aan een hennepplantage of drugslab. Anderzijds richt de campagne zich op omwonenden om ze alerter te maken op signalen en te stimuleren verdachte (en ook gevaarlijke) situaties te melden.

Dat gebeurt door de gevolgen op een confronterende manier in beeld te brengen en interactieve elementen in de campagne te verwerken. Veel mensen laten zich in met drugshandel of drugsproductie vanuit de gedachte dat ze toch niet gepakt worden. Maar de gevolgen zijn echt niet gering. Ook als je niet gepakt wordt door de politie zal je leven ingrijpend veranderen. Je zult voortdurend onder druk worden gezet door criminelen. Aan die gevolgen wordt meestal niet gedacht.
Omwonenden weten vaak niet waar ze op moeten letten en missen daardoor belangrijke signalen. Of ze durven niet te melden uit angst dat de daders erachter komen. De campagne gaat de gemeenten helpen om die mensen het hele verhaal te vertellen, zodat ze opkomen voor de veiligheid van hun buurt.

Op www.watstaaterophetspel.nl en op www.watzetjijophetspel.nl worden beide doelgroepen geconfronteerd met de risico┬┤s en gevolgen van drugshandel en drugsproductie.

Meldpunt

Een melding kan men bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) doen. Daarnaast kan een melding ook gedaan worden bij het gemeentelijk meldpunt drugsoverlast: 045-567 63 00 of drugsoverlast@kerkrade.nl.