Pagina opties

Groter
A A

Verhuizen naar Nederland

  • Wat is het?

    U moet zich inschrijven bij de gemeente als u (opnieuw) in Nederland komt wonen. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland woonde en op/ná 1 oktober 1994 vertrokken bent uit Nederland. U blijft langer dan 4 maanden in Nederland wonen.

    U moet een afspraak maken met een medewerker van de burgerlijke stand van de gemeente Kerkrade.

    Dit kan niet via de afspraken planner.

  • Hoe werkt het?

    Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

    U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
    • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
    • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
    • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
    • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
  • Direct regelen

    Maak een afspraak voor uzelf en alle gezinsleden die mee verhuizen bij de gemeente. Bel 14 045 of +31 45 5676767.

    • Ga persoonlijk naar de gemeente om u in te schrijven. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen.
    • Schrijf u in op uw vaste woonadres.
    • Als uw partner ook naar Nederland is gekomen, moet uw partner met u meekomen naar de gemeente.
    • Als uw kinderen ook naar Nederland zijn gekomen, moeten zij met u meekomen naar de gemeente.
    • Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer hebt u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen.

    U woont korter dan 4 maanden in Nederland

    Als u korter dan 4 maanden in Nederland woont, hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U laat zich dan inschrijven als niet-ingezetene in de BRP. U doet dit met uw adres in het buitenland. Dit heet ook wel de Registratie niet-ingezetenen (RNI).

  • Wat moet ik meenemen?

    • uw geldige identiteitsbewijs
    • een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt
    • documenten van levensgebeurtenissen uit uw tijd in het buitenland, zoals een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte, echtscheidingsakte
    • Soms moet u eerst laten bepalen of deze buitenlandse documenten echt zijn. Dit heet legalisatie. De gemeente vertelt u of legalisatie nodig is.

    Zijn de gevraagde documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans opgesteld? Dan moet u ze laten vertalen. Is de vertaler in Nederland beëdigd? Dan hoeft u de vertaling niet te laten legaliseren. Is de vertaler in het buitenland beëdigd? Dan moet u het gelegaliseerde originele document opnieuw laten legaliseren in Nederland. Meer hierover leest u op Rijksoverheid.nl.

    Extra documenten

    In bepaalde situaties hebt u extra documenten nodig.

    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, dan hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning.
    • Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt. 
    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Indien van toepassing: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.

    Er zijn meertalige modelformulieren uit EU-landen beschikbaar. Voor informatie kunt u contact opnemen met de ambtenaar van de Burgerlijke stand onder het telefoonnummer 14045. 

  • Hoe lang duurt het?

    De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.

    Zodra uw inschrijving is goedgekeurd, ontvangt u binnen enkele weken:

    • een Burgerservicenummer wanneer u deze nog niet heeft
    • een uitdraai van uw gegevens in de basisregistratie personen (BRP)
  • Aanvullende informatie

    Inschrijven in Nederland voor studie of werk

    Als u in Nederland werkt of studeert, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP).

    • U woont niet in Nederland of u woont korter dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u in als niet-ingezetene bij 1 van de gemeenten in Nederland waar dit mogelijk is (in Limburg Heerlen of Venlo). U krijgt dan een burgerservicenummer. Dit nummer is persoonlijk en bedoeld voor het contact met de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld als u in Nederland wilt werken of studeren of als u een Nederlands pensioen krijgt, maar in het buitenland woont.
    • U blijft langer dan 4 maanden in Nederland. Schrijf u dan in als ingezetene in de gemeente waar u woont.

    Ook werkgevers kunnen een groep niet-ingezetenen laten inschrijven. Dit kan bij een groep van meer dan 8 personen. U kunt hiervoor een afspraak maken met de gemeente.

    U kunt terecht bij de volgende gemeenten:

    • Alkmaar
    • Almelo
    • Amsterdam
    • Breda
    • Den Haag
    • Doetinchem
    • Eindhoven
    • Groningen
    • Goes
    • Heerlen
    • Leeuwarden
    • Leiden
    • Nijmegen
    • Rotterdam
    • Terneuzen
    • Utrecht
    • Venlo
    • Westland
    • Zwolle

    U moet zelf langskomen voor de inschrijving. 

    Neem uw geldige identiteitsbewijs mee.

    Wilt u uw kind inschrijven? Dan moet uw kind ook persoonlijk langskomen en een geldig identiteitsbewijs meenemen. Bij het inschrijven van uw kind kan de gemeente om aanvullende documenten vragen. Bijvoorbeeld een (internationale) geboorteakte.

  • Wetgeving