Steeds meer mensen plaatsen een airco. Kan dit zomaar of is hiervoor een omgevingsvergunning voor de activiteit Bouwen nodig? Op deze pagina leest u wat de regels in Kerkrade zijn. 

U heeft geen omgevingsvergunning nodig

  • Als u een airco plaatst aan een 'niet naar de straat gerichte zijde' van een gebouw, bijvoorbeeld aan de zijkant of achterkant van het gebouw. 

U heeft wel een omgevingsvergunning nodig

  • Als u een airco plaatst aan een 'naar de straat gerichte zijde' van een gebouw, bijvoorbeeld aan de voorgevel van het gebouw of de zijgevel van een hoekwoning.
    U moet dan een omgevingsvergunning voor de activiteit Bouwen aanvragen. De vergunning wordt alleen verleend wanneer u ervoor zorgt dat de airco en de leidingen door maatregelen zo min mogelijk zichtbaar zijn.
     
  • Als u een airco plaatst aan een monument.
    U moet dan een omgevingsvergunning voor de activiteit Bouwen aanvragen. We kijken dan of het plaatsen van een airco de uitstraling van het monument op een negatieve manier verandert. 

Een omgevingsvergunning voor de activiteit Bouwen aanvragen

Ga naar het Omgevingsloket online(externe link)

Kies voor: ‘Overige veranderingen aan bestaande bouwwerken’ en beantwoord de vraag 'Neemt het oppervlak van het bouwwerk toe?' met 'Ja'. 

Geluidsvoorschriften bij het plaatsen van een airco

Om geluidsoverlast naar buren en andere mensen uit de buurt te voorkomen, gelden er wel altijd geluidsvoorschriften (artikel 3.38 lid 2 Bouwbesluit 2012).

De tekst van het Bouwbesluit 2012 kunt u lezen op Bouwbesluit Online(externe link)

Bespreek samen met uw installateur wat de beste plek voor de airco is.

Meer informatie

Voor meer informatie over het plaatsen van een airco kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu en Bouwen van de gemeente Kerkrade. Dit kan door te bellen naar 14 045 of door een email te sturen naar gemeentehuis@kerkrade.nl