Onderstaand een aantal duurzaamheidstips

TIP 1

Energie besparen, hoe doe je dit nu?

Om op een zo goed mogelijke manier om te gaan met energie kun je het beste op de navolgende manier te werk gaan.

1. Gebruik zo weinig mogelijk energie. Dit is het allerbeste en het goedkoopste. Verwarming een graadje lager, niet te lang douchen, standby schakelaars uitzetten.
2. Probeer vervolgens zoveel mogelijk de energie die je toch nodig hebt duurzaam op te wekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen.
3. Tot slot. De energie die je niet duurzaam kan opwekken moet je zo efficiënt mogelijk gebruiken. Bijvoorbeeld door een energiezuinige koelkast of HR verwarmingsketel.

TIP 2

Gloeilampen vervangen door LED lampen, hoe doe je dit!
Kijk naar het aantal lumen per watt!

Gloeilamp wattage                               Lichtopbrengst

15 watt                                                   100 tot 150 lm
25 watt                                                    200 tot 300 lm
40 watt                                                    400 tot 500 lm
60 watt                                                    700 tot 850 lm
75 watt                                                    900 tot 1100 lm
100 watt                                                 meer dan 1300 lm 

Dus als u een gloeilamp van 60 watt wil vervangen door een LED lamp, kijk dan op de verpakking van de LED lamp hoeveel licht deze opbrengt en kies een vergelijkbare lichtopbrengst. (bron: milieucentraal)

TIP 3

De zon schijnt nu volop! Goed weer voor mensen met zonnepanelen en mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Je hebt meestal zwarte en blauwe zonnepanelen, wat is het verschil?

De opbrengst van zwarte panelen (monokristallijn silicium) is in de praktijk ongeveer gelijk aan de blauwe panelen (polykristallijn silicium). Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is een tiende tot een kwart lager dan van gangbare panelen.
(bron: milieucentraal)

TIP 4

Het energielabel op een apparaat: Wat zegt dit nu?

Dat laat in een oogopslag zien of het apparaat zuinig is met energie.

Het energielabel is een verplicht informatielabel voor de navolgende apparaten: afwasmachines, airconditioners, koel- en vriesapparatuur, ovens, verlichting, wasdrogers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies. Dus bijvoorbeeld computers en koffiezetapparaten hebben geen verplicht energielabel.

De energie-efficiëntie is niet de enige informatie op het energielabel. Ook het stroomverbruik en -indien van toepassing- het waterverbruik zijn op het label te vinden. Daarnaast kun je er informatie aantreffen over bijvoorbeeld de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau.

De controle op het energielabel!
De fabrikant voert de metingen zelf uit.
De Voedsel- en Warenautoriteit controleert of winkels de energielabels aanbrengen op de apparaten. Verder test de overheid steeds één apparaat om te controleren of de door de fabrikant opgegeven waarden kloppen.

(Bron: www.energielabel.nl)

TIP 5

Voorkom sluipverbruik

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en de elektronische deurbel), maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen.
Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is 90 euro per jaar.

Bespaarstekker

Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan tussen het apparaat en het stopcontact een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt.

Enkele sluipverbruikers
Miniboiler 147 kWh/jaar
VHS-DVD combi 61 kWh/jaar
Satellietontvanger 59 kWh/jaar
Espressomachine 42 kWh/jaar
DVD recorder 33 kWh/jaar

Bron: Milieucentraal.

TIP 6

Warm water van de zon!

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt de combiketel of warmtepomp voor warm water.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

Een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks zo'n 230 m3 gas en 130 euro per jaar . Een zonneboilerinstallatie in deze situatie kost inclusief installatie +/- 3300 euro. Hier mag je nu gemiddeld 650 euro subsidie vanaf trekken.

Bron: Milieucentraal.

TIP 7

elektrische auto

Hoe duurzaam is een elektrische auto?

Een elektrische auto rijdt niet op benzine of diesel, maar maakt gebruik van elektriciteit. Deze elektriciteit komt uit het stopcontact of een laadpaal. Hoe duurzaam is deze vorm van autorijden als we kijken naar de CO2 uitstoot?

De vergelijking wordt gemaakt met de Nissan Leaf (24 kWh), één van de meest verkochte elektrische auto's.

Situatie 1
De elektriciteit is afkomstig van een kolengestookte elektriciteitscentrale.
De C02 uitstoot per kilometer is 105 gram.
Wil je deze C02 uitstoot halen met een benzineauto, dan mag deze maar 3,8 liter benzine per 100 kilometer verbruiken. Bij een dieselauto mag het verbruik 3,2 liter per 100 kilometer zijn.

Situatie 2
De elektriciteit is duurzaam opgewekt (zonnepanelen).
De CO2 uitstoot is maar 14 gram per kilometer!
Wil je deze C02 uitstoot halen met een benzineauto dan mag deze maar 0,5 liter benzine per 100 kilometer verbruiken. Bij een dieselauto mag dit maar 0,4 liter per 100 kilometer zijn.

Bron www.olino.org

TIP 8

Uw huis ventileren!

Door het isoleren en tochtdicht maken van uw huis wordt ventileren van uw huis belangrijk.
De lucht in huis (het binnenmilieu) is hierdoor vaak ernstig verontreinigd. Dat heeft ook voor een deel te maken met het huis zelf. Bijvoorbeeld met de gebruikte bouwmaterialen. Maar het heeft ook te maken met het bewonersgedrag en de manier van ventileren. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten, benauwdheid en irritatie van ogen, neus en keel. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten.

Hoe kan ik mijn huis ventileren?

Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en stoffen zich weer op in de woning.

Meer weten? Kijk op www.ggdzl.nl

TIP 9

Een eerlijk product, wat is dat?

Hoe scoort een product op het gebied van milieu, dierenwelzijn, eerlijke Handel en controle? Vaak kun je dit afmeten aan een keurmerk dat op de verpakking van een product staat. Inmiddels zijn er echter zoveel keurmerken zodat je als consument het overzicht verliest. De gedachte is dan niet zelden: 'Het zal wel goed zijn. ' of ' We worden door de keurmerken toch voor de gek gehouden'.
Toch is het de moeite waard om de betekenis van een keurmerk nader te bekijken.

Heb je bijvoorbeeld koffie met het "Max Havelaar" keurmerk dan weet je dat jouw koffie goed scoort op milieuaspecten en zeer goed scoort op eerlijke handel en controle. Op de website www.milieucentraal.nl kun je meer informatie krijgen over keurmerken.

TIP 10

Energie besparen door op voeding te letten!

Het is vrij logisch. Eet je appels in oktober, geplukt in Nederland, dan weet je dat de hoeveelheid energie die verbruikt wordt bij de productie en het vervoer laag is. Appels uit Nieuw Zeeland scoren slechter want deze worden per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Komen ze met de boot dan is dat weer gunstiger dan met het vliegtuig.

Moeilijker wordt het met rode bessen en frambozen uit Nederland die in mei in de winkel liggen. Milieuvriendelijk? Nee, niet echt. Ze worden namelijk geteeld in een kas die wordt verwarmd!

Ook andere aspecten zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen, verpakkingsmateriaal, gebruik potgrond bepalen de uiteindelijke milieuklasse. We kennen 5 milieuklassen: A, B, C, D, E (ongunstigste).

Meer weten? Kijk dan op www.milieucentraal.nl

TIP 11

Het begint bij bewustwording!

Een open deur: Energiebesparing begint bij bewustwording! Dat wisten we natuurlijk al langer. Bewust omgaan met het gebruik van energie is het duurzaamste en het goedkoopste. Dit is ook nu gebleken uit een onderzoek van Dasa Majcen van de Technische Universiteit Delft. Gebruikers van oude slechte geïsoleerde huizen, een slecht energielabel dus, scoren relatief goed als het gaat om stookkosten. Bewoners van beter geïsoleerde huizen hebben relatief hoge stookkosten. Energie besparen kan dus ook heel goed zonder het nemen van technische maatregelen die veel geld kosten!

Bron: vakbladwarmtepompen mei 2016

TIP 12

Energie besparen? We hebben het u gemakkelijk gemaakt!

Wilt u aan de slag met energie besparen of met duurzame energie? Kijk dan op onze website www.bespaarenergieinlimburg.nl

TIP 13

De komkommertijd breekt aan!

Waarom worden komkommers soms in plastic verpakt? Dit wordt gedaan om de houdbaarheid te verlengen zodat ze niet bederven en weggegooid moeten worden. Als komkommers langer onderweg zijn, bijvoorbeeld uit Spanje, dan worden ze verpakt. In de zomer liggen nederlandse komkommers binnen 1,5 dag in de winkel en zijn dan ook niet verpakt. Het kan ook zijn dat komkommers in een winkel verpakt worden omdat ze in die winkel maar weinig verkocht worden.

Bron: Milieucentraal

TIP 14

Schoonmaken?

Schoonmaken is goed voor het onderhoud van je spullen en voor de hygiëne in huis. Als je regelmatig schoonmaakt, kom je een heel eind met water, zeep en schoonmaakazijn. De belangrijkste richtlijnen voor milieuvriendelijk schoonmaken zijn:

1.  Chloor is niet nodig om je toilet te reinigen. Regelmatig goed schoonmaken is voldoende.

2.  Hardnekkige kalkaanslag kun je goed verwijderen met schoonmaakazijn.

3.  Spoel schoonmaakmiddelen altijd door de afvoer. Gooi sopjes nooit buiten op straat of in je tuin.

4.  Let bij (af)wasmiddelen goed op de dosering: je gebruikt al snel te veel.

5.  Ramen en spiegels kun je uitstekend schoonmaken met water en een beetje afwasmiddel.

6.  Meng schoonmaakmiddelen nooit, dan kunnen schadelijke gassen ontstaan.

7.  Keurmerken als het Europees Ecolabel garanderen dat ze het milieu zo weinig mogelijk belasten.

TIP 15

Geld verdienen met zonnepanelen!

Zonnepanelen wekken duurzame energie op. Energie die u niet hoeft te kopen en dat bespaart u veel geld!
Investeren in zonnepanelen levert u een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op uw spaarrekening (bron milieucentraal). Geld op uw spaarrekening levert u nu maar heel weinig op.
Heel veel mensen kiezen dan ook nu voor zonnepanelen. Kijk maar eens naar de daken!

Binnenkort kunt u ook uw zonnepanelen aanschaffen via de gemeente Kerkrade.

U kunt u interesse vrijblijvend kenbaar maken via:
www.zonnepanelenprojectparkstad.nl

TIP 16

De verlichting moet al weer vroeger aan!

Je merkt het al goed, het is weer vroeger donker. Nog een maandje en dan gaat de wintertijd in. Tijd om eens kritisch naar de verlichting in je woning te kijken.
Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen dan loont het deze te vervangen door spaarlampen of LED lampen. Je bespaart geld en energie!

In de tabel hieronder kun je bekijken wat je aan energiekosten bespaart als je gloeilampen vervangt door zuinige lampen.

Te vervangen gloeilamp   Aantal lumen   Vervangende lamp    Energiekostenbesparing per jaar **

Gloeilamp van 100 watt > 1300 lumen Spaar/led-lamp van 20 watt: 18 euro
Gloeilamp van 75 watt 900 - 1100 lumen Spaar/led-lamp van 15 watt: 13 euro
Gloeilamp van 60 watt 700 - 850 lumen Spaar/led-lamp van 12 watt: 11 euro
Gloeilamp van 40 watt 400 - 500 lumen Spaar/led-lamp van 8 watt: 7 euro
Gloeilamp van 25 watt 200 - 300 lumen Spaar/led-lamp van 5 watt: 4 euro
Gloeilamp van 15 watt 100 - 150 lumen Spaar/led-lamp van 3 watt: 3 euro

** Bij 3 branduren per dag. Bij een elektriciteitsprijs van 20 eurocent / kWh (prijspeil 2016).

Bron: www.milieucentraal.nl

TIP 17

Het is herfst en begint al weer wat kouder te worden! Hierbij enkele tips om je huis zuinig te verwarmen.

• Zet de thermostaat een graad lager dan je gewend bent.
• Zet de thermostaat op 15 graden als je deur uitgaat.
• Sluit tussendeuren.
• Verwarm de slaapkamer(s) niet.

Bron: Milieucentraal

TIP 18

We douchen te vaak en te lang!

Een kwartier per dag staat de jongvolwassen tussen de 18 en 35 jaar onder de douche. 80 liter warm water gaat er dan per douchebeurt doorheen! Wordt het douchen teruggebracht naar 5 minuten dan bespaart een huishouden 80 euro per jaar.
Vaak is het ook niet nodig, gaat het niet zo zeer om hygiëne maar is het meer een cosmetisch 'iets'!

Bezoek d'r Greeny, meld u aan bij duurzaam Kerkrade en ontvang gratis een douchecoach! Voor een overzicht van tijden en locaties zie boven. 

Bron BNR/duurzaam

TIP 19

Leonardo DiCaprio en duurzaamheid?

Nog niet gezien, de documentaire van Leonardo DiCaprio over klimaatverandering?
Ruim 12.000.000 mensen inmiddels wel.

Tip 20

Hard rijden, nergens goed voor!

Je hebt haast, je wilt op tijd komen dus je geeft extra gas.
Laat maar achterwege, de tijdwinst is marginaal, waarschijnlijk kom je toch te laat, rij je te gevaarlijk, raak je gestrest en verbrand je teveel brandstof!
• Over een afstand van 5 km 70km/u per uur rijden in plaats van 50 km/u: je bent slechts 1 minuut en 42 seconden sneller.
• Over een afstand van 25 km 150 km/u rijden in plaats van 120 km/u: je bent slechts 2, 5 minuut sneller.

TIP 21

Duurzaamheid en baangarantie!

Baangarantie: Het kan als je kiest voor baan in de installatietechniek. De markt groeit en de duurzame energietechnieken veranderen razendsnel. Nu al is het lastig om de vacatures in te vullen. De vraag naar goed opgeleide installateurs wordt de komende jaren door de verdere verduurzaming van onze woningen, kantoren en bedrijven alleen nog maar groter! 

TIP 22

10 % besparen op brandstofkosten?

Dit kan door op een zuinige manier auto te rijden. Door snel op te schakelen, de airco niet onnodig te gebruiken, de juiste bandenspanning en de motor af te zetten bij korte stops, bespaar je snel al brandstof en dus geld. Veel meer tips zijn te vinden op:
https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/autokeuze-en-gebruik/zuinig-rijden/