Bezienswaardigheden in Kerkrade

 

Abdij Rolduc

Abdij Rolduc

Abdij Rolduc is het grootste en oudste bewaard gebleven abdijcomplex van Nederland. Haar geschiedenis gaat  meer dan 900 jaar terug. Vanwege de culturele betekenis en de bouwkundige waarde is de abdij een nationaal monument. Ook staat het complex op de lijst van UNESCO-monumenten. Rolduc is tegenwoordig in gebruik als hotel en conferentieoord. Het hotel kan met 160 kamers (2 en 3 sterren) logies bieden aan ruim 300 gasten. Kloosterbrasserie De Kanunnik heeft een uitgebreide kaart. In de zomermaanden is het terras op de binnencarré elke middag geopend.
De kerk en de crypte van Rolduc zijn dagelijks te bezichtigen. In de kloostergangen vinden het hele jaar exposities plaats. Ook een bezoek aan de historische kloostertuin en de Ailbertus wijngaard is de moeite waard. Rondleidingen door het abdijcomplex vinden plaats op zondag; in de schoolvakanties tevens op woensdag (vooraf telefonisch reserveren). Tijdens de rondleiding ziet u onder meer de schitterende Rococo-bibliotheek, de imposante kerk en de Romaanse crypte. Voor groepen zijn rondleidingen op afspraak ook mogelijk op andere dagen. 
Meer informatie is te vinden op de website van Abdij Rolduc.

Bij Abdij Rolduc zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar. Enkele van deze routes, die langs Rolduc voeren, kunt u downloaden via de website van Eurode. Het betreft de volgende routes: de Bokkenrijders Route (5,5 km), de Hagenrode Route (6-9 km), de Eurode Route (7-12,5 km) en de Graaf Saffenberg Route (9-14 km). De Abdijroute (1 km) van Rolduc naar Kerkrade-Centrum voert langs negen plateaus waarop de historie van Rolduc wordt beschreven.

Een 24 km lange fietsroute, met Rolduc als start- en eindpunt, kunt u downloaden. Deze route voert u door bospartijen en langs het grensriviertje de Worm. U passeert attracties als GaiaZOO, Mondo Verde en de Botanische Tuin.

Baalsbruggermolen

Baalsbruggermolen in Wormdal

De 900 jaar oude Baalsbruggermolen is de enige abdijmolen van Nederland. Dit rijksmonument wordt grondig gerestaureerd. Met behulp van een elektromotor wordt door vrijwillige molenaars graan gemalen. In de toekomst zal dit weer gebeuren met een echt waterrad.
Ook nu is de Baalsbruggermolen al een bezoek waard! Regelmatig worden open dagen georganiseerd (data zijn te vinden op de website van de Baalsbruggermolen). De molen is vanaf de Merksteinstraat uitstekend bereikbaar via de voetgangersbrug. De Baalsbruggermolen ligt in het Wormdal, waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. Bij de molen zijn gratis wandelroutes verkrijgbaar. Enkele van deze routes, die langs de molen voeren, kunt u downloaden via de website van Eurode:  Het betreft de volgende routes: de Bokkenrijders Route (5,5 km), de Hagenrode Route (6 -9 km) en de Graaf Saffenberg Route (9-14 km).

Meer informatie is te vinden op de website van de Baalsbruggermolen.

Botanische Tuin

BOTANISCHE TUIN

In de Botanische Tuin kunt u heerlijk wandelen en genieten van het prachtige groen om u heen. De tuin werd in 1939 aangelegd als Engelse landschapstuin. De vele kronkelende paadjes doen de 1,5 hectare grote tuin groter lijken dan hij in werkelijkheid is. De subtropische kas herbergt vetplanten van Madagaskar. In de serre kunt u terecht voor een kopje koffie met Limburgse vlaai of een drankje. Met zijn fraaie doorkijkjes en vijverpartij biedt de tuin een sfeervol decor voor de vele evenementen die hier het hele jaar door georganiseerd worden.  Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk.
Vanaf de Botanische Tuin kunt u een prachtige wandeling maken (10-12 km) door de Anstelvallei en het Strijthagerbeekdal . De route voert langs het enige stuwmeer van Nederland, de Cranenweyer. U kunt de Cranenweyerroute downloaden via de website van Eurode.

Meer informatie is te vinden op de website van de  Botanische tuin.

Columbus, CUBE en Continium

Continium

 

Aan het Museumplein in Kerkrade zijn maar liefst drie attracties gevestigd. In Columbus earth theater wanen bezoekers zich in een ruimteschip van waaruit zij neerkijken op de aarde. In het bolvormige gebouw is ook Europa's eerste National Geographic Theater te vinden. Cube design museum toont spraakmakende exposities van de beste internationale en Euregionale designers. In de interactieve tentoonstellingslabs zien bezoekers studenten aan het werk en ervaren zij hoe het designproces werkt. In Continium kan jong en oud ontdekken wat wetenschap en techniek betekenen voor het dagelijks leven. Ga aan de slag met de uitdagende doestations, maak en experimenteer in de Labs, bekijk het verleden en nog veel meer!


Meer informatie is te vinden op de websites van  ColumbusCUBE en Continium.

GaiaZOO

GaiaZOO

Tien jaar geleden opende GaiaZOO haar deuren. Dit prachtige park werd vanwege een nieuw en uniek dierentuinconcept al vier keer gekozen tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’ en in 2013 gekroond tot ANWB’s ‘Leukste Uitje van Nederland’. In GaiaZOO leven meer dan honderd diersoorten in ruime, natuurlijke verblijven. Het fraai aangelegde park neemt de bezoeker mee op ontdekkingstocht naar verre landen met exotische dieren, zoals neushoorns, gorilla’s, giraffes, tapirs, leeuwen en cheeta’s. Ook is er een bos waar doodshoofdapen boven het hoofd van de bezoeker door de takken klimmen.

Het Kerkraadse dierenpark heeft vele mogelijkheden voor een dagje uit met familie, vrienden, collega’s of zakenrelaties. Naast een bezoek aan de dierentuin, biedt GaiaZOO namelijk ook diverse feest-, congres-, en vergaderfaciliteiten middenin de natuur.

In de DinoDome vinden kinderen ruim 2.500 m² aan avontuur in Europa’s grootste indoor dinospeelpark. Zij kunnen de wiebelende netten en touwbruggen beklimmen, terugreizen in de tijd en oog in oog staan met reuzendino’s als de Mosasaurus, de Brachiosaurus en de vraatzuchtige T-rex.

Meer informatie is te vinden op de website van GaiaZOO.

Kasteel Erenstein

KASTEEL ERENSTEIN 2006

Kasteel Erenstein is een veertiende eeuws kasteel, gelegen aan de rand van de Anstelvallei. Binnen de historische muren is tegenwoordig een stijlvol restaurant te vinden. Vlakbij Kasteel Erenstein en midden in de prachtige natuur ligt Hotel Brughof. Deze authentieke Limburgse carréhoeve uit 1713 is vandaag de dag in gebruik als viersterren hotel.

Twee wandelroutes voeren langs Kasteel Erenstein en door de Anstelvallei, met zijn hellingbossen, kristalheldere beek en een weids uitzicht over stuwmeer de Cranenweyer. Deze routes kunt u downloaden via de website van Eurode.  Het betreft  de Grupello route (6-8,5 km) en de Cranenweyer route (8-10 km).

Lees meer op de website van Kasteel Erenstein.

LeisureDome

Leisure Dome

De LeisureDome op de Rodaboulevard is een vrijetijdscentrum met een -voor Nederlandse begrippen- ongekende omvang. Het complex heeft maar liefst 16.000 vierkante meter vloeroppervlak en biedt vermaak voor alle leeftijden. Onder één dak vindt u hier een megabioscoop, een bowlingbaan, een gamehal, een lasergame, een kinderspeelparadijs, een 'glow in the dark' midgetgolfbaan, een escape room, een trampolinehal, een indoor soccerhal en twee restaurants. 

Meer informatie is te vinden op de website van LeisureDome.

Parkstad Limburg Stadion

Parkstad Limburg Stadion


In 2000 werd het nieuwe onderkomen voor Roda J.C. geopend: het Parkstad Limburg stadion. Het stadion heeft 19.500 overdekte zitplaatsen. Het stadion is niet alleen het decor voor vele voetbalwedstrijden; ook andere evenementen worden er georganiseerd. In 2001 werden bijvoorbeeld voor het eerst de mars- en showwedstrijden van het Wereld Muziek Concours in het stadion gehouden. Het Parkstad Limburg stadion is in groepsverband te bezichtigen. Tijdens de rondleiding ziet u het hoofdgebouw, u betreedt het veld en heeft zicht vanaf het hoogste punt op de tribune. U voelt zich voor een keer speler, terreinmeester of verslaggever!

Meer informatie is te vinden op de website van Roda JC.

Pferdelandpark

Pferdelandpark

Het Pferdelandpark is een landschapspark tussen Aken, Herzogenrath en Kerkrade. In dit grensoverschrijdende gebied zijn landschappelijke parels te vinden zoals de 'Höhenpromenade' en de 'Maulbeerhügel' (Moerbeiheuvel). Het park kan te voet of per fiets ontdekt worden. Er zijn tien kunstzinnig aangelegde plekken, genaamd 'Stationen', in het Pferdelandpark te vinden. Ook zijn er uitzichtspunten en een 'Weiße Weg' die het park over een afstand van dertig kilometer ontsluit.

Meer informatie is te vinden op de website van het Pferdelandpark.

Romeinse villa

Kerkrade kan bogen op een rijk Romeins verleden. Door de ligging vlakbij de belangrijke Romeinse handelsweg van Keulen naar het Franse Boulogne sur Mer en door de aanwezigheid van vruchtbare grond en schone bronnen en beekjes, vestigden zich hier diverse boeren die de Romeinse legioenen van voedsel konden voorzien. Deze boeren bouwden boerderijen in een stijl die ze van de Romeinen hadden afgekeken, bijvoorbeeld met een zuilengalerij ervoor en met daken die men ook nu nog in zuidelijke landen ziet. Een voorbeeld van een dergelijke boerderij, een zogenaamde Villa Rustica, is opgegraven aan de Krichelstraat (wijk Kaalheide). Het terrein is gratis toegankelijk. U ziet er de contouren van de fundamenten van de villa. Op bordjes is interessante informatie te lezen. En met behulp van een App kunt u zich een beeld vormen van de oorspronkelijke villa.

Meer informatie is elders op deze website te vinden.

Schacht Nulland

schacht nulland


De Schacht Nulland is een oude schacht van de Domaniale Mijn. Dit rijksmonument is een van de weinige tastbare herinneringen aan het rijke mijnverleden van Kerkrade. In 1965 viel het doek voor de steenkolenwinning in Nederland. Nog geen vier jaar later ging de poort van de Domaniale Mijn voorgoed dicht. Dit betekende het einde van een bedrijf waar in de topjaren zo’n 3.400 mensen werkten. De honderden meters diepe mijnschachten werden afgesloten met een betonnen prop, waarna alle bovengrondse gebouwen met de grond gelijk werden gemaakt. Alleen de Schacht Nulland bleef bestaan. Hier vertellen de Koempels van de Domaniale nu het verhaal over de historie van de Domaniale Mijn en de vele generaties mijnwerkers die diep onder de grond hun brood verdienden. Schacht Nulland is iedere woensdag van 09.00 tot 12.00 uur te bezichtigen.

Meer informatie is te vinden op de website van Schacht Nulland. 

Stoomtrein

Stoomtrein ZLSM


De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) verzorgt een stoomtreinverbinding tussen Kerkrade en Valkenburg, op het baanvak van het oude 'Miljoenenlijntje'. Een nostalgische rit met de historische stoomtrein door het prachtige heuvellandschap is een belevenis voor jong en oud. Niet voor niets werd de ZLSM in 2014 door de ANWB verkozen tot  "Leukste uitje van Limburg".

De treinen van de ZLSM rijden tot het station Kerkrade-Centrum. Op loopafstand van het station liggen Discovery Center Continium, GaiaZOO en de sfeervolle Markt van Kerkrade met zijn vele terrasjes. Vanaf het station kunt u ook een prachtige wandeling door de Anstelvallei en het centrum van Kerkrade maken. Deze Grupelloroute heeft een lengte van 9 km (in te korten tot 6 km) en kunt u downloaden.

Meer informatie over rijdagen en vertrektijden kunt u vinden op de website van de ZLSM.

Wormdal

Wormdal


Het Wormdal is een prachtig natuurgebied tussen Eygelshoven en Rimburg op Nederlands grondgebied en Herzogenrath en Übach Palenberg in Duitsland. De bossen en graslanden van het Wormdal liggen langs het snelstromende grensriviertje de Worm. In dit natuurgebied, met zijn bijzondere flora en fauna, kunt u heerlijk wandelen en fietsen. Ook vindt u hier de monumentale BaalsbruggermolenDe volgende wandelroutes door het Wormdal kunt u downloaden via de website van Eurode:  de Wurmtal route (6-9 km), de Hagenrode route (6-9 km), de Pauline van Borghese route (6-11 km), de Eurode route (7-12,5 km), de Graaf Saffenberg route (9-14 km) en de Rundum Merkstein route (13-14,5 km).


Andere toeristische attracties in de omgeving

In de nabijheid van Kerkrade kunt u een bezoek brengen aan Mondo Verde, het groenste park van Nederland, gelegen in Landgraaf.
Ook SnowWorld in Landgraaf,  's wereld grootste overdekte wintersportpark  is een bezoek waard. SnowWorld beschikt ook over een klimpark.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de toeristische plattegrond en in de brochure 'Veelzijdig Kerkrade'.

Voor meer toeristische informatie over Kerkrade kunt u terecht bij de VVV (Hoofdstraat 2, Kerkrade). Op de website van VVV Zuid-Limburg vindt u ook meer informatie over Kerkrade en omgeving.