In maart gingen de inwoners van Kerkrade naar de stembus voor een nieuwe raad. Tijdens de raadsvergadering van 25 mei is een nieuw gemeentebestuur benoemd. Het nieuwe college wordt gevormd door politici van vier coalitiepartijen en burgemeester Petra Dassen- Housen. Een team van zes wethouders en de burgemeester staat de komende jaren aan het roer van de gemeente. Samen bouwen ze verder aan een vitaal en uitdagend Kerkrade. Komende weken stellen de collegeleden zich één voor één aan u voor.

'Ik ben voor nieuw elan!'

Portretfoto Jo Paas

Paspoort Jo Paas

Politieke partij: Ouderenpartij Kerkrade (OPK)
Geboren op: 2 december 1953
Woont op: De Vink
Portefeuille: Financiën, WMO en Integraal ouderenbeleid.
 

Ervaring: Ik heb Nederlands recht gestudeerd, Duitse taal- en letterkunde, en een opleiding tot makelaar gevolgd. Ik ben 7 jaar officier bij de Landmacht geweest. Daarna heb ik 34 jaar in verschillende beleids- en leidinggevende functies binnen de gemeente Landgraaf gewerkt.

Welke persoon zou jij nog graag willen ontmoeten en waarom?
Ik zou niet specifiek iemand kunnen noemen. Graag zou ik iemand willen ontmoeten die een goede, frisse en nieuwe kijk op de wereld heeft. Een visionair.

Op welke prestatie ben jij het meest trots?
Dat ik acht jaar geleden van de grond af aan een nieuwe partij heb opgericht, de Ouderenpartij Kerkrade. Bij de verkiezingen van 2014 hadden we een lijst met slechts drie kandidaten maar we behaalden wel een zetel in de gemeenteraad. Inmiddels zijn we gestaag gegroeid en nu hebben we twee zetels in de raad en leveren we een wethouder aan het huidige college.

Wat weten de inwoners van Kerkrade nog niet over jou?
Oldtimers vind ik heel erg leuk. Het is heerlijk om oldtimers te zoeken, het aankoopproces te doorlopen en ze vervolgens helemaal te restaureren. Helaas heb ik er nu wel minder tijd voor. Onder andere heb ik een Peugeot D4B. Dat is een oude Franse bus uit 1964. Dit type bus heeft de bijnaam ’Nez de Cochon’, vertaald ‘varkensneus’, dit vanwege de positie van de radiateur die voor de bus uitsteekt. De bus heeft een belangrijke rol gespeeld in de verkiezingscampagne van de OPK.

Hoe waren de eerste twee maanden als wethouder?
Het is heel erg druk geweest. Wat het druk maakt zijn vele nieuwe indrukken, beleidsvelden, kennismakingen met betrokken personen, het inlezen in lopende en nieuwe dossiers en de wekelijkse vaste overleggen. Daarnaast heb je verplichtingen. En veel mensen en instanties willen ook kennismaken met de nieuwe wethouder. Dat alles maakt het druk, maar zeker ook leuk. Het is een ontzettend leuke baan, heel veelzijdig, waarin ik heel veel verschillende mensen leer kennen.

Wat kan de burger van je verwachten? Waar ga jij je de komende jaren sterk voor maken?
Ik ben iemand die heel sociaal betrokken is. Ik zal dan ook alles op alles zetten om me in te zetten voor de inwoners van Kerkrade. Graag wil ik met frisse energie aan de slag gaan voor onze burgers. Overigens ben ik dan wel wethouder Integraal ouderenbeleid, en dat vind ik ook enorm belangrijk, maar ik heb ook een groot hart voor onze jeugd. Er waren vroeger veel meer plekken waar de jeugd terecht kon. Die zouden terug moeten komen. Volwaardig voortgezet onderwijs, Het Martin Buber, hoort daar natuurlijk ook bij. Daar wil ik mijn collega-wethouders ook graag in bijstaan.

Wat dreef jou om politiek actief te worden?
Van jongs af aan ben ik heel begaan met mensen, daar begint het. Ik wilde graag iets betekenen voor de mensen. Destijds vond ik dat we meer zouden kunnen doen voor de ouderen in onze gemeenschap. Daarom heb ik ervoor gekozen om de Ouderenpartij Kerkrade op te richten.