Wat is het?

Vraag om een participatieplaats of werkervaringsplaats als u een uitkering heeft en geen werk kunt vinden. U mag dan werkervaring opdoen, terwijl u uw uitkering houdt. Het gaat om werk tussen de 16 en 32 uur per week. U krijgt ook begeleiding op het werk. Zo vergroot u uw kans op vast werk.

Wat is het verschil tussen een werkervaringsplaats en een participatieplaats? Een werkervaringsplaats is bijvoorbeeld bedoeld om een bepaald soort werkervaring op te doen.

Bij een participatieplaats gaat het niet om de werkzaamheden. U krijgt een participatieplaats als u bijvoorbeeld (weer) moet wennen aan het werken of aan het samenwerken met collega's. Na 9 maanden beoordeelt de gemeente of uw kansen op de arbeidsmarkt verbeterd zijn.

Hoe werkt het?

De voorwaarden voor een participatieplaats zijn:

  • U heeft een uitkering.
  • U bent al langere tijd werkloos.
  • Voor de functie mag geen vacature openstaan.
  • U mag maximaal 2 jaar werken op een participatieplaats. Daarna mag u nog 1 keer op een andere participatieplaats werken.
  • Een werkervaringsplaats duurt 3 maanden en kan 1 keer verlengd worden met nog 3 maanden.

Als u werkervaring wil opdoen, kunt dit aanvragen bij het Activerium, Marktstraat 6 in Kerkrade. U krijgt dan een gesprek met een re-integratieconsulent van de gemeente om samen naar uw persoonlijke mogelijkheden te kijken.