Wereld Muziek Concours (WMC)

Het 17e Wereld Muziek Concours werd gehouden van 4 t/m 29 juli 2013.

Het Wereld Muziek Concours, beter bekend onder de afkorting WMC, is een internationaal muziekfestival en heeft Kerkrade internationaal op de kaart gezet. Het eerste festival vond plaats in 1951 en dat betekent dat het vierjaarlijks plaatsvindend muziekfestival in 2013 zijn 17e editie viert.

Het WMC is een muziekfestival in brede zin en combineert wedstrijden voor amateur blaasorkesten, marching- en showbands, slagwerkensembles en dirigenten met hoogwaardige concerten door meest professionele orkesten en ensembles en een aantrekkelijk Buitenfestival in de Kerkraadse binnenstad. Begonnen met de "algemene verbroedering der volkeren door middel van muziek" als voornaamste doelstelling, richt het WMC zich sinds 1970 in toenemende mate op de kwalitatieve ontwikkeling van de internationale blaasmuzieksector. Mede door het WMC heeft Nederland een leidende positie in de wereld van de blaasmuziek veroverd, een positie, die de omvang van het land verre overstijgt. Het WMC is het Wimbledon van de blaasmuziek geworden. Meer dan 20.000 muzikanten uit alle delen van de wereld namen aan de laatste editie deel, terwijl maar liefst 700.000 bezoekers genoten van de veelzijdigheid van de blaasmuziek. Na ongeveer 45 jaar gebruik gemaakt te hebben van het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide voor wat de Mars-, Marsparade- en Showwedstrijden betreft werd het WMC in juli 2001 voor het eerst in het nieuwe Parkstad Limburg Stadion gehouden. Ook in 2009 heeft het festival in het stadion plaatsgevonden. Deze accommodatie biedt meer dan 19.000 uitsluitend overdekte zitplaatsen en de meest moderne voorzieningen die verwacht mogen worden. Het publiek zit dicht op het veld en de zichtlijnen zijn nagenoeg perfect, hetgeen de toch al unieke sfeer van deze spectaculaire wedstrijden alleen ten goede komt. De Concertwedstrijden vinden al sinds 1966 plaats in de Rodahal met een capaciteit van 2.500 zitplaatsen, waar ook de grotere concerten worden gehouden. Diverse andere locaties, waaronder het Theater Kerkrade, de Hof van Erenstein en de Abdijkerk Rolduc worden eveneens voor concerten gebruikt.De Stichting WMC Kerkrade beperkt zich niet alleen tot de organisatie van dit grote vierjaarlijkse festival, maar organiseert in de tussenliggende periode diverse belangrijke activiteiten zoals een Internationale Dirigentencursus en het Open Nederlands Kampioenschap Concertafdeling.

De Stichting WMC Kerkrade heeft als correspondentieadres Postbus 133, 6460 AC Kerkrade, tel. 045 – 5455000 en fax 045 – 5353111. Internetadres www.wmc.nl.